De Wandeltocht

De Wandeltocht 2018

Op zaterdag 26 mei 2018 organiseert de Rotaryclub Groningen-West voor de 13e keer een wandeltocht door het Gronings- en Drents landschap. Het gebied nabij het Leekstermeer, met zijn fraaie coulisselandschap en prachtige natuurgebied De Onlanden, leent zich uitstekend voor deze wandeltocht.
Er zijn 4 fraaie wandelroutes uitgezet van 10, 17½, 25 en 40 kilometer.

De twee lange routes liggen ten noorden van de A7, waar genoten kan worden van het Groninger landschap, gekenmerkt door veel weilanden met sloten als perceelsranden. Dit gebied was voorheen hoogveengebied en is ontgonnen vanaf 1600. De toen bestaande waterafvoer bestaat nog steeds: de route loopt langs Het Oude Diep, dat ooit een open verbinding had met de Lauwerszee. Het Lettelberterdiep heeft deze functie ook gehad en vormt nu een prachtig wandelgebied. Via het Leekstermeer aan de noordzijde bij paviljoen Pool kan met een fraai uitzicht over het Leekstermeer van een consumptie genoten worden om vervolgens via Lettelbert naar Leek terug te keren.

De twee korte routes lopen nabij het Leekstermeer in het prachtige waterrijke natuurgebied de Onlanden. Dit gebied is volop in ontwikkeling met ruige hooilanden, moerasbos en fungeert als boezem voor het eventuele overtollige water uit noord Drente.

Op alle routes zijn (hopelijk zonnige) terrassen van diverse cafe’s, waar een ieder zijn of haar rustpunt kan vinden. Bij start en finish en langs de routes zult u met versnaperingen en muziek worden onthaald. Alle routes zijn duidelijk bepijld.

Alle deelnemers ontvangen een fraaie herinneringsmedaille. Dit jaar kunt u er ook weer voor kiezen om de medaille niet te ontvangen. Wij zullen dan het hierdoor uitgespaarde bedrag ten goede laten komen aan het Goede Doel. U kunt uw keuze bij de inschrijving kenbaar maken.

Start en Finish

De start vindt, zoals gebruikelijk, plaats bij het Infocentrum op het Landgoed Nienoord, Nienoord 20, 9351 AC  LEEK. De starttijden zijn als volgt:

 • 40 km route: van 07:30 - 08:00 uur
 • 25 km route: van 08:00 - 09:00 uur
 • 17½ km route: van 09:00 - 10:30 uur
 • 10 km route: van 10:00 - 11:30 uur

LET OP: De inschrijfbalie sluit om 11:30 uur.

De finish is dit jaar weer bij het Infocentrum van het Landgoed Nienoord. U wordt daar feestelijk onthaald en kunt zich afmelden bij de balie in het Infocentrum en desgewenst de medaille in ontvangst nemen. U kunt nog even nagenieten van de tocht onder het genot van een lekkere versnapering. Wij zorgen dit jaar voor extra vertier bij de finish. Later vertellen we u hier meer over…

LET OP: De finish sluit om 16:30 uur.

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld is niet gewijzigd t.o.v. vorig jaar en bedraagt:

 • € 5,= voor de route van 10 km
 • € 7,50 voor de 17½ km
 • € 10,= voor de 25 en 40 km
 • Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 2,50, ongeacht de afstand

De inschrijfgelden zijn geheel bestemd voor het goede doel. Dit jaar is dat de Stichting Humanitas voor de organisatie van kinderkampen voor jongeren in de knel. Hier vindt u meer informatie over het goede doel.

Inschrijven

Inschrijven is mogelijk via deze website. Het startbewijs zal dan op de wandeldag voor u klaar liggen bij de inschrijfbalie op het Infocentrum Nienoord in Leek. Bij inschrijving via de website machtigt u de organisatie om éénmalig het verschuldigde inschrijfgeld van uw rekening te incasseren. Incasso zal plaatsvinden rond 26 mei 2018.
Onder de wandelaars die via de website inschrijven worden ook dit jaar weer 4 boekenbonnen ter waarde van €25,= verloot. De trekking is op zaterdag 26 mei 2018 na de start. U kunt ook nog inschrijven op 26 mei 2018 bij de start. Wij adviseren u echter om via deze website in te schrijven. Dat voorkomt wachten bij de start en u bent verzekerd van een startbewijs. Lees verder: Inschrijven.

Organisatie en Informatie

De organisatie van deze Leekstermeer Wandeltocht is in handen van de Rotaryclub Groningen-West.
Mocht u ons iets willen vragen of meedelen, gebruikt u dan het contactformulier op deze website.

Foto's

 • Landgoed Nienoord
 • Landgoed Nienoord
 • Lieverse Diep
 • Exotisch Leek
Inschrijven

Op zaterdag 26 mei 2018 heeft u weer de mogelijkheid om te wandelen voor het goede doel. Op deze datum zal namelijk de 13e editie plaats vinden van de Leekstermeer Wandeltocht.